Nyttig info du bør vite når du skal padle, enten på tur med klubben eller alene.
KURS
Sandefjord Kajakklubb setter sikkerhet og risikovurdering høyt. Hvert år holder vi kurs, hvor målet er å spre kompetanse innen kajakkpadling slik at flere kan oppleve gledene ved å ta seg sikkert og trygt frem blant skjær og bølger i skjærgården, ta en padletur i marka eller en kort tur på vannet etter jobb. Se egen side for mer info om våre kurs.
TURDELTAKERNES ANSVAR:
Alle deltar på eget ansvar under klubbens aktiviteter. Klubbens HMS gjelder for alle våre turer. Sikkerheten under fellesturer er et felles ansvar. Erfarne padlere har ansvar for å støtte turansvarlig i å ta avgjørelser til gruppens beste underveis.
Alle har et ansvar for å si ifra om eget mestringsnivå. Er du i tvil om du har forutsetninger til å bli med på en tur, avklar dette på forhånd med turansvarlig. Det er kjedelig for alle dersom enkelte deltagere ikke har de ferdigheter som turen krever.
Alle må ha med kajakk og utstyr for det som turen krever. Turansvarlig kan nekte deltakere å bli med på turen dersom utstyr og erfaring tilsier at de ikke bør bli med og/eller kan være en sikkerhetsrisiko for gruppen.
Det er alles ansvar å innrette seg etter gruppen og turansvarlig på fellesturer. Solopadling er kun akseptert etter nærmere avtale med turansvarlig. Det er selvfølgelig alles ansvar å bidra sosialt på turene slik at det blir en hyggelig stemning i gruppen.
BEKLEDNING
Man skal alltid kle seg etter forholdene. Store deler av året er det så kaldt i vannet at man bør kle seg godt. Du kler deg ikke bare for å sitte tørr i kajakken, men også med tanke på en velt. På markedet i dag finnes en mengde produkter som er meget praktiske, men som ofte koster mer enn de fleste er villig til å betale. Med litt kreativitet og kunnskap kan du klare deg like bra med det du har for hånden, her er noen praktiske tips.
Det innerste laget bør være ull. Aldri bomull! Det ytre laget skal være av vindtett materiale med åpninger til armer, håndledd og hals som er små eller kan strammes til. Det som er viktig å tenke på, er å minimere vanngjennomstrømningen rundt kroppen. Det vannet som trenger inn, bør komme så langsomt som mulig, og helst bli værende der. Dette vil bremse nedkjølingen og motvirke kuldesjokk.
Ha alltid på redningsvest og helst et neoprenspruttrekk. Dette vil trykke sammen tøyet rundt kroppen for å redusere vanngjennomstrømming. Bruk neoprenhansker og evt padlehansker som sitter fast på åra. Bruk lue i ull eller neopren. Ha varmt fottøy
Ta alltid med et ekstra skift med varmt tøy i en vanntett innpakning.
PRAKTISKE TIPS FOR LENGRE TURER
– Reserveåre bør de fleste ha med på langturer. Det er også en god ide å ha et åretau (tynn line for å feste åra til kajakken i dårlig vær) og for å rigge til en slepeline på kajakken.
– Reparasjonsutstyr til egen kajakk, eks. sølvtape, wire (til ror), verktøy, mv.
– Noe førstehjelpsutstyr, eks. sportstape til plastring av gnagsår, flåttpinsett, medisin, redningsfolie (i tilfelle nedkjøling), signalpenn, etc.
– Kart og kompass.
– Padletøy for dårlig vær (noe vann/vindtett på overkroppen med ull eller fleece under, padlevotter, noe på hodet eks. sydvest, vanntett lue).
– Ekstra skift med klær i vanntett innpakning.
– Varmt tøy og fottøy til å sitte på land med, evt. regntøy.
– Telt, sovepose og liggeunderlag.
– Kokeutstyr (alle trenger ikke det), tallerken, bestikk, kopp.
– Mat og drikke for turen. Avtal gjerne å lage middag sammen med noen andre.
– Ferskvann, ca. 5 liter per person pr. dag